Türk halk müziği denilince akla gelen ilk enstrüman tabi ki bağlama. Aynı zamanda saz olarak da bilinen bağlama boyutlarına göre farklı isimlerle anılabiliyor. Telli bir çalgı olan bağlama farklı tekniklerle çalınabiliyor, bağlama parmaklarla çalınabildiği gibi mızrap kullanılarak da çalınabiliyor.
Bağlamanın bu denli sevilmesindeki en önemli etken tabi ki içe işleyen sesi. Bu enstrümanın türkülerde bu kadar çok kullanılmasının sebebi de yine kendine has ve duyguları harekete geçiren tınısı.
Ülkemizin müzik tarihine geçmiş birçok efsanevi isim bağlama üstatlardır. Orhan Gencebay, bozkırın tezenesi olarak da tanınan Neşet Ertaş, Arif Sağ, Musa Eroğlu Türkiye müzik tarihine damgasını vurmuş bağlama üstatlarından sadece bir kaçı.
Bağlamayı yalnızca türkülerle bağdaştırmak bu kendine has enstrümana düpedüz haksızlık yapmak olur zira Anadolu rock olarak adlandırılan türün de önemli parçalarından biridir bağlama. Anadolu rock türünün unutulmaz grubu Moğollar’ın birçok şarkısında başrolde olan bağlama bu grubun müziğinin önemli nişanelerinden biridir. Moğollar grubunun kurucularından olan efsanevi müzisyen Cahit Berkay aynı zamanda bir bağlama üstadıdır ve hele de Moğollar konserlerinde sergilediği canlı bağlama performansları ile bu enstrümanın ne denli farklı ve güzel çalınabileceğini herkese defalarca kez göstermiştir. Kısacası bağlama hem ülkemizin kültürünün vazgeçilmez bir unsuru hem de ülkemizde icra edilen farklı müzik türlerinde kullanılan bir müzik aletidir.
Yorum Yap